• (499) 685-15-75
    • АНО «Издательство «Политическая энциклопедия» 127254, г. Москва, Огородный проезд, д. 14 (м. «Бутырская»)
    • 09.00 – 18.00 (пн–пт)

Журнал «Исторический архив» №2 2018 год.

 Аннотации


 Публикация Т.И. Хорхординой вводит в научный оборот доклад одного из активных разработчиков декрета «О реорганизации и централизации архивного дела в РСФСР» от  1 июня 1918 г., члена Союза российских архивных деятелей В.В. Снигирева. В докладе, подготовленном для Московского съезда архивных деятелей (10–11 июня 1919 г.), раскрываются научные взгляды автора на фундаментальные понятия архивоведения и ключевые аспекты западноевропейской архивоведческой мысли в связи с реализацией архивной реформы в России. Документ выявлен в Тверском областном объединенном музее.
Ключевые слова: Архивный документ, архивный фонд, подготовка архивных кадров, В.В. Снигирев. В публикации М.Ю. Киселева представлена информация о начальном этапе работы Главного управления архивным делом РСФСР в июне 1918 — октябре 1919 г., подготовленная М.К. Любавским. Отмечено большое значение декрета «О реорганизации и централизации архивного дела в РСФСР», на основании которого были предприняты меры по выявлению архивов и обеспечению их сохранности, сделаны первые шаги к организации ЕГАФ, вышел в свет первый номер журнала «Исторический архив». Документ хранится в Архиве РАН.
Ключевые слова: Главное управление архивным делом, деятельность его научно-статистического отдела. Биография академика М.К. Любавского. Публикация М.В. Зеленова и М.П. Ирошникова впервые раскрывает процесс выработки правил хранения, описания, каталогизации и учета ленинского наследия, создания нового взгляда на роль архивов в истории общества, на значение научного подхода к хранению и описанию библиотечных и архивных фондов. Публикуемая стенограмма совещания
в Институте В.И. Ленина в ноябре 1924 г. выявлена в РГАСПИ.
Ключевые слова: История археографии, Института В.И. Ленина, архива В.И. Ленина. Биография С.Н. Валка. В публикацию, подготовленную Н.Ю. Бринюк, О.В. Щербининой и А.А. Михайловым, включены письма за июль 1941 — февраль 1942 г., направленные жителем Ленинграда С.А. Тотешем к его дочери, студентке Технологического института, эвакуированной в
Казань. Письма, выявленные в Музее истории Санкт-Петербургского технологического института (технического университета), являются уникальной хроникой жизни осажденного города и памятником мужества рядового ленинградца в трагические месяцы блокады  Ленинграда.
Ключевые слова: Великая Отечественная война, блокада Ленинграда, героизм гражданского населения, обстрелы, голод, эвакуация, Казань. Документы германской армии по планированию наступательной операции в районе Курской дуги в апреле–июне 1943 г. под кодовым наименованием «Цитадель», выявленные в Национальном архиве США и Центральном архиве Министерства обороны РФ, подготовлены к публикации В.Н. Замулиным.
Ключевые слова: Великая Отечественная война, Курская битва, вермахт, операция «Цитадель». 199  В публикацию Е.Ю. Басаргиной и И.В. Тункиной включена хранящаяся в СПбФ АРАН иконография классика русского и советского антиковедения, выдающегося представителя петербургской историко-филологической школы, академика С.А. Жебелёва. Фотографии освещают основные вехи жизненного и творческого пути ученого.
Ключевые слова: Иконография академика С.А. Жебелёва. История исторической науки. Антиковедение в России. Российская академия наук. Публикуемый документ — Общий план научно-исследовательской работы в области изучения теоретического наследия В.И. Ленина, подготовленный М.Н. Покровским, представляет особый интерес, поскольку составлен вскоре после смерти основателя Советского  государства. Документ хранится в Архиве РАН. Публикацию подготовил В.Г. Бухерт.
Ключевые слова: Организация изучения теоретического наследия В.И. Ленина. Биография академика М.Н. Покровского. Ответы М.Н. Покровского на анкету Всесоюзного общества старых большевиков (ноябрь 1931 г.), подготовленные к публикации А.А. Чернобаевым, позволяют уточнить отдельные страницы биографии ученого. Документы выявлены в РГАСПИ.
Ключевые слова: История российской исторической науки. Биография М.Н. Покровского. В публикации Е.Ю. Рукосуева в научный оборот вводятся сведения, представленные в докладе Я.Л. Литтауэра Совещанию горнопромышленников Урала. Отмечается, что в течение 1917 г. владельцами и администрациями промышленных предприятий Уральского региона на содержание Советов рабочих и солдатских депутатов, Комитетов общественной безопасности, профсоюзов было выделено почти два миллиона рублей. Деятельность этих организаций протекала не в интересах промышленников и вела страну в «экономический тупик». Документ выявлен в фондах РГИА (СПб.) и Государственного архива Пермского  края.
Ключевые слова: Совещание горнопромышленников Урала, революционные демократические организации, Февральская и Октябрьская революции, Я.Л. Литтауэр. Публикация Н.С. Андреевой вводит в научный оборот письма известных предста-вителей русской эмиграции Я.М. Лисового, М.Д. Врангель, Н.В. Зарецкого, адресованные В.Н. Ренненкампф, вдове генерала П.К. Ренненкампфа. Письма хранятся в Военном архиве в Венсенне (Париж, Франция). Их авторы делились воспоминаниями о П.К. Ренненкампфе и создании в эмиграции общества его «Друзей».
Ключевые слова: Русская эмиграция. Воспоминания. Российская империя. Первая мировая война. Революция 1917 г. Гражданская война. Биография П.К. Ренненкампфа. В публикацию М.Б. Конашева включены выдержки из воспоминаний и дневника всемирно известного генетика и эволюциониста XX в., студента Киевского университета в 1917–1921 гг. Ф.Г. Добржанского (1900–1975), хранящиеся в Рукописном отделе Библиотеки Американского философского общества.
Ключевые слова: Революция 1917 г. и Гражданская война в России, Украине. Биография Ф.Г. Добржанского.
В публикацию Е.Н. Ризаевой и Е.В. Степановой включена иконография выдающегося российского ученого-гуманитария, академика РАН, двоюродного брата Н.Г. Чернышевского А.Н. Пыпина из фотоколлекции Музея-усадьбы Н.Г. Чернышевского в Саратове.
Ключевые слова: Иконография академика А.Н. Пыпина. История исторической науки, отечественной общественной мысли. Российская академия наук.  200  Публикация В.К. Крыловой содержит текст устава якутского кружка любителей музыки и литературы, оригиналы которого хранятся в РГИА (СПб.) и Государственном архиве Иркутской области. Документ подтверждает значимость театра в деле улучшения общественной нравственности в период проведения реформ 1860–1890-х гг.
Ключевые слова: Устав якутского кружка любителей музыки и литературы. Театр. Реформы 1860–1890-х гг. В рецензии В.П. Козлова дан анализ книги «Граф Н.П. Румянцев и наука его времени. Т. 1: Переписка Н.П. Румянцева и академика Ф.И. Круга». По мнению рецензента, книга открывает новые возможности для осмысления феномена румянцевского кружка и его вклада в развитие отечественной исторической науки.
Ключевые слова: Румянцевский кружок. Ученые России. Биографии графа Н.П. Румянцева, Ф.И. Круга. В рецензии А.А. Иванова содержится анализ сборника «Феномен революции в России: истоки и уроки. Страницы документальной истории». Издание представляет интерес как для профессиональных историков, так и для всех, интересующихся историей российской революции 1917 г.                                                                                                                                                 

Ключевые слова: Революция 1917 г. в России, ее истоки и уроки.



SUMMARIES


Publication of T.I. Horhordina introduces into the scientific discourse a report of one of the
active developers of the decree “On the reorganization and centralization of archive business in
the RSFSR” of June 1, 1918, a member of the Union of Russian Archival Workers V.V. Snigirev.
The report prepared for the Moscow Congress of Archival Workers (June 10–11, 1919) reveals
the author’s scientific views on the fundamental concepts of the archival studies and key aspects
of Western European archival science in connection with the implementation of the archival
reform in Russia. The document has been revealed in the Tver Regional United Museum.
Keywords: Archive document, archival fund, preparation of archival personnel,
V.V. Snigirev.
Publication of M.Yu. Kiseleva presents the information on the initial stage of the work
of the Main Directorate of the Archives of the RSFSR in June 1918 — October 1919, prepared
by M.K. Lubavsky. The decree “On the reorganization and centralization of the archives business
in the RSFSR” was highlighted, on the basis of which measures were taken to reveal the archives
and ensure their safety, the first steps to organize the EGAF were taken, and the first issue of the
journal “Historical Archive” was published. The document is stored in the RAS Archive.
Keywords: Main administration of archival business, activity of its scientific-statistical
department. Biography of Academician M.K. Lubavsky.
Publication of M.V. Zelenov and M.P. Iroshnikov for the first time reveals the process of
developing rules for the storage, description, cataloging and recording of the Lenin’s heritage,
creating a new look at the role of archives in the history of society, the importance of a scientific
approach to the storage and description of library and archival collections. The published
transcript of the meeting at the V.I. Lenin Institute in November 1924 has been revealed in the
RGASPI.
Keywords: History of archeography, V.I. Lenin Institute, the archives of V.I. Lenin.
Biography of S.N. Felling.
Publication prepared by N.Yu. Brinyuk, O.V. Shcherbinina and A.A. Mikhailov, includes
letters for July, 1941 — February, 1942, sent by a resident of Leningrad S.A. Totesh to his
daughter, a student of the Technological Institute, evacuated to Kazan. Letters, revealed in the
Museum of History of the St. Petersburg Institute of Technology (Technical University), are a
unique chronicle of the life of the besieged city and a monument to the courage of an ordinary
Leningrader in the tragic months of the siege of Leningrad.
Keywords: Great Patriotic War, blockade of Leningrad, heroism of the civilian population,
shelling, famine, evacuation, Kazan.
Documents of the German army on planning an offensive operation in the Kursk region
in April-June, 1943, code-named “Citadel”, revealed in the National Archives of the United
States and the Central Archives of the Ministry of Defense of the Russian Federation, have been
prepared for publication by V.N. Zamulin.
Keywords: the Great Patriotic War, the Battle of Kursk, the Wehrmacht, Operation
Citadel.
Publication of E.Yu. Basargina and I.V. Tunkina includes the iconography of the classics
of Russian and Soviet antiquity, an outstanding representative of the St. Petersburg Historical
and Philological School, Academician S.A. Zhebelov, which is stored in the St. Petersburg
branch of the RAS Archive. Photos show the main milestones of the life and creative path of the
academician.
Keywords: Iconography of Academician S.A. Zhebelov. History of historical science.
Anthology in Russia. The Russian Academy of Sciences.
Published document, the General plan of research work in the field of the study of the
theoretical heritage of V.I. Lenin, prepared by M.N. Pokrovsky, is of particular interest, since
it was compiled shortly after the death of the founder of the Soviet state. The document is
stored in the Archive of the Russian Academy of Sciences. The publication has been prepared
by V.G. Bukhert.
Keywords: Organization of the study of the theoretical heritage of V.I. Lenin. Biography
of Academician M.N. Pokrovsky.
M.N. Pokrovsky’s answers on the questionnaire of the All-Union Society of Old Bolsheviks
(November, 1931), prepared for the publication by A.A. Chernobaev, allow to specify the
individual pages of the biography of the scientist. The documents have been revealed in the
RGASPI.
Keywords: History of Russian historical science. Biography M.N. Pokrovsky.
Publication of E.Yu. Rukosuev introduces into the scientific discourse the information
presented in the report of Ya.L. Littauer to the Meeting of Miners of the Ural. It is noted that
during 1917, the owners and administrations of industrial enterprises in the Urals region allocated
almost two million rubles for the maintenance of Soviets Workers and Soldiers Deputies, Public
Security Committees, and trade unions. The activities of these organizations were not in the
interests of industrialists and led the country into an “economic impasse”. The document has
been revealed in the funds of the RGIA (St. Petersburg) and the State Archives of Perm Krai.
Keywords: Meeting of Miners of the Urals, revolutionary democratic organizations,
February and October Revolution, Ya.L. Littauer.
Publication of N.S. Andreeva introduces into the scientific discourse letters of the
famous representatives of the Russian emigration Ya.M. Lisovoy, M.D. Wrangel, N.V. Zaretsky,
addressed to V.N. Rennenkampf, the widow of General P.K. Rennenkampf. Letters are stored
in the Military Archives in Vincennes (Paris, France). Their authors shared their memories
of P.K. Rennenkampf and the creation of the society of his “Friends” in the emigration.
Keywords: Russian emigration. Memories. Russian empire. World War I. Revolution of
1917 Civil War. Biography of P.K. Rennenkampf.
Publication of M.B. Konashev includes excerpts from the memoirs and diary of the worldfamous
genetics and evolutionist of the 20th century, a student of the Kiev University in 1917–
1921. F.G. Dobrzhansky (1900–1975), which are stored in the Manuscript Department of the
Library of the American Philosophical Society.
Keywords: Revolution of 1917 and the Civil War in Russia and Ukraine. Biography
of F.G. Dobrzhansky.
Publication of E.N. Rizaeva and E.V. Stepanova includes the iconography of A.N. Pypin,
an outstanding Russian scholar-humanist, academician of the Russian Academy of Sciences,
cousin of N.G. Chernyshevsky. The documents are stored in the Museum of N.G. Chernyshevsky
Memorial Estate in Saratov.
Keywords: Iconography of Academician A.N. Pypin. History of historical science, national
social thought. The Russian Academy of Sciences.
Publication of V.K. Krylova contains the text of the Statute of the Yakut group of music and
literature lovers, which originals are stored in the RGIA (St. Petersburg) and the State Archives
of the Irkutsk Region. The document confirms the importance of the theater in improving public
morality in the period of the reforms of 1860–1890’s.
Keywords: Statute of the Yakut group of music and literature lovers. Theater. Reforms of
the 1860s-1890s.
In the review of V.P. Kozlov the book “Count N.P. Rumyantsev and the science of
his time. Vol. 1: Correspondence between N.P. Rumyantsev and Academician F.I. Krug” is
analyzed. According to the reviewer, the book opens up new opportunities for understanding
the phenomenon of the Rumyantsev circle and its contribution to the development of national
historical science.
Keywords: Rumyantsev circle. Russian scientists. Biographies of Count N.P. Rumyantsev,
F.I. Krug.
Review of A.A. Ivanov contains an analysis of the collection “The Phenomenon of the
Revolution in Russia: Origins and Lessons. Pages of documentary history.” The publication is of
interest both to professional historians and to all those interested in the history of the Russian
Revolution of 1917.
Keywords: Revolution of 1917 in Russia, its origins and lessons

2020-01-02 21:50:02
0
792